Kókusztej készítése házilag
Többféle lehetőségünk van otthoni környezetben is a kókusztej készítésére.
(Kókuszjoghurt készítéséről is találtok bejegyzést a receptek között.)
1. opció - ha van növényi tejkészítő géped
A cég honlapján is sok receptet találtok.
Az egyik legegyszerűbb:
- kókuszreszelék
Attól függ a mennyisége, hogy milyen sűrűségűt szeretnétek. Ha lightosabb tejre vágytok, ami folyósabb állagú, mint a boltban kapható dobozos növényi tejek, akkor elegendő 50 gramm.
Ha ennél valamivel tejesebb állagúra vágytok, akkor 100 gr, 150 gr, sőt 200 gr is mehet egy literhez (víz a maximum jelzésig).
- egy evőkanál (kb. 5 gr) kókuszzsír
- víz a maximum jelzésig.
A gépet elindítjuk tej vagy tejszínkészítő programon és megvárjuk, amíg elkészül, majd leszűrjük. Érdemes gyógyszertárban gézlapot venni, a szűrletet abba átönteni és jól kicsavarni!!
Én egy evőkanál konjac lisztet is szoktam a kihűlt tejhez keverni (melegen becsomósodik). Kis tejet vegyünk ki a kész műből, keverjük el konjac liszttel, majd öntsük vissza a többihez.
Így kb. egy liter kókusztejet nyerünk.
2. verzió
Kókusztejszínnel - pl. Cocomas, Aroy-D zsíros kókusztej vagy az ázsiai dobozos zsíros tejekből.
Itt is attól függ a higítási arány, hogy mennyire szeretnétek kalóriadúsabb, tejesebb vagy lightosabb változatot.
Light: pl. egy dl Cocomas + 900 ml víz, egy teáskanál konjac liszt. Összekeverjük jó alaposan, érdemes kézi habverővel, hogy ne csomósodjon a konjac-liszt.
Ha nem félünk a kalóriáktól, zsírosabb állagtól, finomabb a 2 dl Cocomas + 800 ml víz kombója.
Ízesíthetjük kakaóval, xilittel, steviával, eritritollal, karobbal, fehérjeporral stb.