Sportolás a különböző életkorokban

2015.10.21 13:46

Kinek milyen sport való?

Az öregedési folyamatok természetesek, azonban az, hogy milyen mértékben épül le egy ember, bizonyos határokon belül befolyásolható. A helyes és következetesen gyakorolt egészségfenntartó sport, ahogy már korábban is utaltam rá, mérsékli a folyamatokat, jobb életminőséghez vezet, fiatalabbá, aktívabbá, jobb teljesítőképességűvé és életigenlővé tesz. Az egészségfenntartó sport a külső testi mozgás mellé nagyobb "belső"mozgást, koncentrálóképességet, fantáziát, kreativitást és életörömöt biztosít.

De térjünk a lényegre: Hány éves is vagyok???

30 és 40 éves kor között

Ebben a korban a lakosság kétharmada nem mozog rendszeresen. Míg ez a mozgáshiány a mindennapokban és a hivatás terén alig érezhető, látható, addig a szervezet csekély teljesítőképessége egyértelműen felismerhető a testi igénybevétel öt különböző formájában: a kitartásban, az erőben, a mozgékonyságban, a gyorsaságban és a koordinációs képességben. Az erő, a mozgékonyság és a gyorsaság, sportolás nélkül hamar lecsökken. A nők kétségtelenül aktívabbak maradnak, mint a férfiak. Ekkor tehát elsősorban a kitartást növelő sportfajták a fontosak, mert ezek erősítik a szívet és a keringést.

pilates.jpg

40 és 50 éves kor között

Legkésőbb negyvenévesen már rendszeresen és intenzíven kellene sportolnunk. Ugyanis a testedzés – az egészséges táplálkozás és az értelmes kikapcsolódás mellett – a legjobb életelixír, ami létezik. A munkában és a családban egyre magasabb teljesítményt várnak el, ami gyakran stresszel jár, a koleszterinszint megemelkedik, a vérnyomás romlik, a has kidomborodik, az alak torzul és megjelennek az első egészségügyi problémák is. Valamilyen kitartást igénylő sport ilyenkor már elkerülhetetlen: ilyen a kocogás, a gyaloglás, az úszás, az evezés vagy egy kitartást igénylő edzőgép használata. A minimális mennyiségű edzés hetente kétszer, de inkább háromszor 20 perc. Az edzések megkezdése előtt fontos lenne, hogy az orvos egy általános kivizsgálással igazolja, hogy megfelelő a fizikai állapotunk. A támasztó- és mozgatórendszer összekötő izmait sem szabad elhanyagolni, ezért otthon végezzünk minden testrészt átmozgató, erősítéssel egybekötött tornát, vagy járjunk el órára. A gyenge izomzat ugyanis kedvez az ízületi panaszoknak, a hátfájdalmaknak.

nordic_walking.jpg

50 és 60 éves kor között

A rendszeres tornázás nyújtó-erősítő, köztük kézi súlyzókkal is végzett gyakorlatokkal, egyre fontosabbá válik, mert ebben az életszakaszban a motorikus képességek, az erő, a mozgékonyság, a hajlékonyság és a koordinációs képesség gyorsan hanyatlik, ha nem teszünk ellene semmit. A torna mellett mindenképp választanunk kell valamilyen kitartást növelő sportot.

Ebben az életszakaszban jól bevált, kitartást növelő sport az úszás, a gyaloglás, a biciklizés, a hosszú távú sífutás, a túrázás és a táncolás. A kocogást fokozatosan csökkenteni kell, mivel az erőteljesen terheli az ízületeket.

Sportegészségügyi szempontból jó választás egy sífutó edzőgép beszerzése, amely ezzel a sporttal járó mozgást utánozza. Rendszeresen gyakorolva rajta, a teljes testet átmozgatja, hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint javulásához, hatékonyan segíti a fogyást, és az ízületeket is jobban kíméli.

hiking.jpg

60 év felett

Ilyenkor már minden szerv öregedése felgyorsul. A mozdulatok lassúbbá és visszafogottabbá válnak, a test bizonyos merevséget ölt. Az okok közt szerepel az izomerő nagymértékű gyengülése, a mozgékonyság fokozott csökkenése, az aktív és a passzív mozgatórendszer rugalmasságának jelentős visszaesése. Ezért sokan úgy vélik, hogy 60 évesen véget érhet az egészségfenntartó sport. Ennek pont az ellenkezője igaz, minél idősebb az ember, annál fontosabb a rendszeres, életkornak megfelelő testgyakorlás.

A tornának most már helyet kell biztosítani a napirendben. Fontosak a hajlításos és nyújtásos tornagyakorlatok. A mozgékonyság és a hajlékonyság megtartása és fejlesztése mindennek az alfája és omegája. Ebben az életszakaszban legjobbak a rendszeres, egész testet megmozgató sportok, amelyek közül már csak az úszás, a sífutás, az evezés és az átmozgató torna jöhet szóba.

Az efféle rendszeres és jól beosztott testedzés az egészségfenntartó sport központi magja. A szív az élet motorja, és egy jól karban tartott szív és vérkeringési rendszer csökkenti a szívinfarktus, illetve az agyvérzés kockázatát.

vizitorna.jpg

Cikk forrása: https://antalvali.com/mozgas-egy-bizonyos-kor-utan.html

Elérhetőség