Erdei gyümölcsös paleo torta
Az eredeti receptet Tücsökbogárnál találtam - tucsokbogar.blogspot.hu/2016/01/lila-mamor-paleo.html - ezt alakítottam át egyéni igényeink szerint.
- csipet só
- egy teáskanál konjac liszt
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. A verést folytatva hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat is. Végül óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzáforgatjuk a mandula, a mák és az eritrit keverékét is. Megfelezzük a tésztát és egy 18 centis, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük az egyik felét,175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Figyeljünk, el ne égjen (tűpróba)!
Ha ez kész, akkor megsütjük a tészta másik felét is, majd kihűtjük.
Az egyik lapot visszatesszük az oldalán sütőpapírral bélelt kapcsos formába. Ráöntjük a lila krémet, amihez a lecsöpögtetett és kinyomkodott erdei gyümölcsöt a víz harmadával felfőzzük, ha a színanyagait kiengedi kiszedjük a vízből. A lila léhez hozzáadjuk a többi vizet, majd kis lángon feloldjuk benne a zselatint. Ezután a totuval, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, az eritrittel és a gyümölcsök harmadával összeturmixoljuk. Végül óvatosan hozzáforgatjuk az egészben maradt gyümölcsdarabokat is. (Én kb. a 250 gr-os erdei gyümölcs mix harmadát félretettem díszítésnek.)
A krémre rátesszük a másik lapot, amit leöntünk a csokoládés résszel, amihez a kókuszkrémet felforraljuk, majd a tűzről levéve, habverővel kevergetve hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét. Akkor jó, ha a krém bársonyossá, simává válik. A félretett gyümölcsökkel díszítjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.