Hozzávalók:
- 20 dkg jázmin rizs
- fél liter növényi tej (nálam 0,25 l saját készítésű kókuszos rizstej és 0,25 l víz)
- 1 ek. kókuszzsír
- 8 dkg eritritol
- 1 citrom préselt leve
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- mazsola ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás xilit cukor
- 1 zacskó sütőpor (ha lehet foszfátmentes, 7-8 gr)
Elkészítés:
A jázmin rizst jól átmossuk, majd leszűrjük. Egy lábasba feltesszük főni annyi vízzel, amennyi pont ellepi, beledobjuk a kókuszzsírt és a sót.
Ha a vizet felszívta, hozzáadjuk a növényi tejet és kevergetés mellett főzzük, majd bele szórjuk a megmosott mazsolát.
Nem várjuk meg, míg teljesen elpárolog a tej, egy fedővel lefedjük és így tovább dagad a hőtől a rizs. Hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját az eritritollal és a vaníliás xilittel kikeverjük, beletesszük a citromlevet, a sütőport, a fehérjéből kemény habot készítünk.
A tojássárgájához hozzáadjuk a megfőtt, kihűlt rizst és a tojások felvert habját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. fél óráig (tűpróba!) sütjük.
Lekvárral vagy pudinggal tálalhatjuk.
