Paleo Sacher-torta
Újabb nagy kedvenc paleos köntösben.
Az eredeti receptet itt találtam: www.men.hu/edes-elvezetek-bun-nelkul-igy-keszits-paleo-sacher-tortat-recept/
Ezúttal nem változtattam rajta semmit, illetve a mennyiségen, mert mostanában "biztos, ami biztos" alapon az első teszteléseket általában féladaggal végzem.
Mennyei, hűtőben napok múlva is roppanós, finom, igazi hamisítatlan Sacher-ízélmény.
Hozzávalók:
40 gramm cukormentes kakaópor - ha lehet 20-22%-os holland kakaópor (a sima bolti változat nem jó, hiszen tele van cukorral)
20 gramm kókuszolaj (a legtöbb recept ennél többet mond, de egy kis adag kókuszolaj is teljesen megfelel)
150 gramm kókuszliszt vagy mandulaliszt
25 gramm darált dió
100 g házi cukormentes baracklekvár/dzsem
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 tojás
ízlés szerint adagolt méz, szegfűszeg, vanília
eritritol/stevia ízlés szerint (érdemes megkóstolni a tésztát, nálam kb. 100 gr eritritolt igényel)
pici víz, lassan adagolva, hogy könnyen simítható masszát kapjunk
1 tábla étcsokoládé (pl. cukormentes Wavel étcsoki)
Elkészítés:
első lépésként fel kell verni a tojásokat, majd miután a fűszereket (esetleg diót, mandulát), a szódabikarbónát (ami itt az élesztőt helyettesíti), a kakaóport, a kókuszolajat, eritritolt és a lisztet hozzáadtuk, kézi habverővel összedolgozzuk egy lábosban. Ha nem akarsz falat takarítani, akkor vigyázz, hogy a habverőt csak azután vedd ki, hogy teljesen leállt a pörgéssel!
A tésztát, amelyet beleöntünk egy tortaformába, előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük 180 Celsius-fokon. Mikor kész a torta, kivesszük és hagyjuk lehűlni.
Ekkor a kihűlt tortát félbe kell vágnunk úgy, hogy a felső réteget egyben leemeljük, és az alsót aztán megkenjük lekvárral.
Én úgy szoktam készíteni, hogy megfelezem a tészta anyagot nyersen és két részletben sütöm ki - így nem kell a szétvágással küzdeni. :-)
Az alsó tésztalapot megkenjük lekvárral (a melléfolyt lekvárral még körbe lehet kenni a sütit), majd a megolvasztott kókuszzsírral egybekevert étcsokit rákenjük a tetejére. A kókuszzsír nagyon hamar (szobahőmérsékleten is) olvad, úgyhogy nem lesz annyira sokra szükséged, mint elsőre hiszed.
Tortaformában is gyönyörű. :-)
Nálam így néz ki a fél adagos változat: