Receptet kerestem a már régóta fagysztóban várakozó leveles spenótom felhasználására.
Aleda konyhájában találtam egy Spenótos tojásos gratint, ami elnyerte a tetszésemet, ezt alakítottam át kicsit egyéni igényeimre szabva.
Eredeti recept: aledakonyhaja.blogspot.hu/2015/04/spenotos-tojas-gratin.html
Nálam így készült:
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 főtt tojás
- egy dobozos fagyasztott spenót (leveles)
- fél lilahagyma
- 10 gr kókuszzsír
- 1 evőkanál mandulaliszt
- 2 dl kókusztej
- 2-3 evőkanál totutejföl (totukrém)
- kb. 20-25 gr növényi sajt
- só, fehérbors, szódabikarbóna;
továbbá: 1 teáskanál kókuszzsír, 2 evőkanál paleo ropogós panírmorzsa.
Elkészítése: A tojásokat megfőzzük (legalább 7-8 percig forrásban lévő vízben), meghámozzuk, negyedekbe vágjuk.
A spenótot felolvasztjuk, enyhén sós, szódabikarbónás forró vízbe tesszük, 2 percig főzzük, majd leszűrjük és nagyon kicsit összevágjuk(2-3 vágás).
A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk és a kókuszzsír felén átsütjük. Megszórjuk a mandulaliszttel, kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel és csomómentesre kavarjuk, besűrítjük. Belekavarjuk a totutejfölt és hozzáadjuk a spenótot, ízlés szerint sóval meg borssal ízesítjük.
Egy hőálló tálal kizsírozunk, megszórjuk a paleo zsemlemorzsával és beleöntjük a spenótot. Kirakjuk a tojásgerezdekkel és tetejükre szétosztjuk a megmaradt kókuszzsírt. Forró sütőben, 20 percig sütjük, mielőtt kivesszük, megszórjuk a reszelt növényi sajttal. Melegen tálaljuk.
Nagyon finom! :-)
